MIT KELL TUDNUNK AZ ILLÓOLAJOKRÓL?

A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennük felhalmozódott illóolajok adják. Az illóolajok erősen "koncentrált" természetes anyagok, amelyek a növények fennmaradásában játszanak fontos szerepet. Kinyerésük a növényi nyersanyagtól függően víz- vagy vízgőz-desztillációval, préseléssel, oldószerrel, enzimes bontással vagy szuperkritikus kivonással (extrakcióval) történik. Több-kevesebb illóolajat az aromás növények valamennyi része tartalmaz: a narancsfa gyümölcse adja például a narancs olajat, a levelek és a hajtások a petitgrain-olajat, míg a virágok a neroli (narancsvirág) olajat. Az adott növény különböző részeiből származó illóolaj összetétele, ily módon hatása és illata is különböző.

Az illóolajokról azt is érdemes tudni, hogy bennük mintegy 60-250 féle, különböző szerkezetű vegyület található. Valamennyi illóolajban van egy vagy több olyan fő, ill. főbb alkotórész, amelyek az illóolaj mintegy 90-95%-át alkotják, és a maradék néhány százalékon a többi, esetleg száznál is több (!) alkotórész "osztozik". A természetes illóolajok szintetikus olajokkal való helyettesítése nem lehetséges, ugyanis az esetek többségében az illat és a hatás kialakításában fontos szerepük van a csak kis mennyiségben jelenlévő alkotórészeknek. Emellett jó tudni azt is, hogy egy-egy illóolajnak (ill. az illóolajat szolgáltató növénynek) több kemotípusa (ugyanabból a növényi részből kinyert, mégis eltérő illatú típusa) is lehet. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy például a rozmaring leveleiből kinyert illóolajok összetételükben és hatásukban egyaránt különbözőek lehetnek (például kámfor-, cineol- vagy verbenon típusú rozmaring olaj is ismert).


FIGYELEM, KÉMIA!

A növények végeláthatatlan birodalmában azonban, viszonylag kevés az, amelyben számottevő mennyiségű illatanyag termelődik.

A gyümölcsök sem tartalmaznak illóolajat, kivéve egyes citrusféléket.

A helyenként kapható gyümölcsillatok a vegyészet remekbe sikerült mesterséges termékei. A banán, alma, cseresznye, kókusz, mangó, papaya, őszibarack, körte, ananász, málna, eper és a görögdinnye "illóolajként" árult aromái szintetikus vegyszerek csupán. Ezek aromaterápiás célra alkalmatlanok. Kizárólag illatosításra használhatók. Vásárláskor ragaszkodjunk a jó minőséghez. Az ilyen termékek valamivel drágábbak ugyan, de alkalmazásuk biztonságos és a kívánt hatások is elérhetők.

   

 


 

Ismerje meg az illóolajok hatását!

BELÉPÉS»
 


 
» Webáruházunk
» RVB kozmetikumok
» Mezoterápia
» Ideál
» Harmonet
» Elixír
» Természetgyógyász

 

 

 
Design & Programozás