MI AZ AROMATERÁPIA?

Az illóolajok használatának rövid története

Az illóolajos növényeket és azok illatos/aromás anyagait már évezredekkel ezelőtt, az ősi civilizációkban (India, Kína, Egyiptom) is használták, például testápolásra, gyógyításra, vallási szertartások nélkülözhetetlen részeként, szerelmi csábításokra, járványok terjedésének megállítására, vagy a halottak bebalzsamozására. 4-5 ezer évvel ezelőtt az illóolajos növényeknek nem csupán a kivonatait, hanem a desztillátumát (illóolajban gazdag kivonatát) is használták. Kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab-félszigetre, majd onnan a mediterrán területeken fekvő ókori görög és római birodalomba.

A gyógy- és aromás növények, valamint az illóolajok széles körű alkalmazása azonban a vegy- és a gyógyszeripar fejlődésével és térhódításával egyidőben (a 19. sz. közepe táján) fokozatosan háttérbe szorult, de mintegy 100 évvel később ismét kezdték fel-, ill. elismerni azt, hogy a növényi anyagok - köztük az illóolajok - "természet adta" gyógyhatása mással nem pótolható.


Az aromaterápia és fontosabb irányzatai

Az aromaterápia a legáltalánosabb meghatározás szerint az illóolajos növények, a belőlük kinyert kivonatok és az illóolajok használatán alapuló gyógyeljárások összessége. A tudományterület meghatározását illetően azonban a kutatók véleménye egyáltalán nem egységes. Van aki aromaterápia alatt az illóolajok kizárólag inhalálással történő alkalmazását, mások viszont a fertőzéses megbetegedések orvosi ellenőrzés mellett történő kezelését értik. Emellett több kutató is foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a belélegzett illóolajok és illatanyagok milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

A fentieknek megfelelően az aromaterápia fogalomkörébe tehát éppúgy beletartozik a kellemes közérzet fenntartása, ill. a kisebb-nagyobb egészségügyi és esztétikai problémák otthoni, illóolajokkal történő külsőleges kezelése (pl. inhaláció, gyógyfürdő, masszázs, kozmetikai kezelések), mint a szakszerű diagnózis segítségével megismert betegségek illóolajokkal, ill. standardizált (állandó mennyiségű és minőségű hatóanyagra/illóolajra beállított) aromaterápiás készítményekkel történő belsőleges kezelése. Ez utóbbi azonban csak orvosi javallatra és megfelelő ellenőrzés mellett történhet!

Az utóbbi években az illóolajok használatára vonatkozó tudományos ismeretek bővülésének köszönhetően az orvosi aromaterápia mellett más aromaterápiás területek/irányzatok is kezdenek önállóvá válni, ilyenek a kozmetikai aromaterápia, a masszázs aromaterápia.

   

 


 

Ismerje meg az illóolajok hatását!

BELÉPÉS»
 


 
» Webáruházunk
» RVB kozmetikumok
» Mezoterápia
» Ideál
» Harmonet
» Elixír
» Természetgyógyász

 

 

 
Design & Programozás